Muskus schildpadden

www.muskusschildpadden.nl

Sternotherus carinatus - De gekielde muskus schildpad

Na de gewone muskus schildpad is dit de meest voorkomende soort. Ook deze soort wordt af en toe aangeboden in de dierenwinkel. Dit soort is bij aanschaf duidelijk duurder dan de gewone muskus schildpad. 

Familie: Kinosternidae

subfamilie: Kinosternae

Geslacht: Sternotherus

Soort: S. carinatusSternotherus Carinatus - de gekielde muskus schildpad 

De gekielde muskus schildpad is een hele andere verschijning dan de gewone muskus schildpad. Met zijn gestippelde huid en een anders gekleurd en gevormd schild. Zijn schild is duidelijk gekield en zijn engelse naam is wellicht nog duidelijker… razorback muskturtle. Ook de gestraalde aftekening op het schild is typisch. Ook bij de gekielde muskus schildpad zien we wel degelijk variatie in tekening op het buik en rugschild. Eventueel zouden de verschillen te verklaren zijn door dat er een Noordelijke en een Zuidelijke vorm zouden voorkomen. De kleuren van het schild variëren van licht geel tot roze achtig bruin. Met schildplaten die bijna effen zijn tot schild platen die duidelijk getekend zijn. 

De eerste beschrijvingen van de ondersoort S. carinatus gaan terug naar 1856 door de Britse John Edward Gray. Ook de S. carinatus komt uit de Kinosternidae familie en is in het verleden in meerdere geslachten onder gebracht. 

De gekielde muskus schildpad is duidelijk de grootste van de Sternotherus soorten. Ik heb zelf een man van ruim 20 jaar in bezit die een schild lengte heeft van 14 cm. Ook zou dit soort een gemiddeld wat hogere water temperatuur verlangen. Ik houdt mijn dieren altijd zo rond de 22C. 

De voeding en verzorging is verder gelijk aan die van de gewone muskus schildpad. Wel vragen de dieren om een wat ruimere huisvesting daar ze ook wat groter worden. Tevens zou de soort wat minder verdraagzaam zijn onderling maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Ik heb de dieren op dit moment gehuisvest in groepjes van 3 zonder problemen. Ik houdt hierbij wel een minimale bak aan van 120 cm breed. 

Ze zijn volwassen rondom een leeftijd van 4 jaar oud. Mannen zijn vaak wat eerder sexueel volwassen dan vrouwen. Ook heeft de temperatuur en voeding invloed, Dieren die sneller groeien bereiken ook eerder het volwassen stadium. 

Dieren in gevangenschap kunnen behoorlijk oud worden! Er zijn leeftijden bekend tot wel 50 a 55 jaar.